Pasaran aset digital Malaysia dikawal selia lindung pelabur

Pasaran aset digital Malaysia dikawal selia lindung pelabur

Pasaran aset digital Malaysia dikawal selia lindung pelabur

Pasaran aset digital Malaysia dikawal selia lindung pelabur

tradingberjaya.com Pasaran aset digital Malaysia dikawal dengan baik untuk menggalakkan inovasi yang bertanggungjawab dalam ruang aset digital dan pada masa sama memastikan kepentingan pelabur dilindungi, kata Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Setakat ini terdapat empat pengendali Pertukaran Aset Digital (DAX) berdaftar iaitu MX Global Sdn Bhd, SINEGY DAX Sdn Bhd, Luno Malaysia Sdn Bhd dan Tokenize Technology (M) Sdn Bhd.

DAX adalah platform elektronik yang memudahkan perdagangan aset digital, membolehkan pelabur memperdagangkan aset digital yang dibenarkan seperti Bitcoin, Ether, Ripple, Litecoin dan Bitcoin Cash.

Dagangan aset digital pada platform DAX terbuka kepada semua pelabur.

“Kami melihat ini sebagai ruang untuk kepelbagaian dalam pelaburan, perlindungan lebih besar untuk pelabur yang memerlukan lebih banyak penelitian oleh pengawal selia bagi membolehkan rakyat Malaysia mempunyai pilihan pelaburan lebih luas,” katanya semasa Taklimat Media di DAX, hari ini.

Pasaran digital yang dikawal selia di Malaysia agak kecil dengan purata volum dagangan kurang daripada satu peratus volum dagangan Bursa Malaysia atau RM16 juta secara purata setiap hari.

SC menasihatkan pelabur untuk memilih pasaran yang dikawal selia bagi memastikan aset mereka dilindungi.

“Dalam persekitaran yang terkawal, mereka perlu melalui proses permohonan yang teliti untuk mendapatkan lesen bagi memastikan perlindungan pelabur dan jika berlaku kesilapan, pelabur boleh mendapatkan penyelesaian dengan SC mengikut undang-undang,” katanya.

Jika anda ingin melabur atau berdagang. Kaedah ini mudah, hanya gunakan tradingberjaya.com, perdagangan dijamin paling mudah! Anda boleh mencuba akaun demo terlebih dahulu, tradingberjaya.com. Di Tradesia Malaysia, anda boleh mempelajari strategi dan pengetahuan yang diperlukan dalam perdagangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *