Dolar menarik diri daripada kenaikan semalaman yang kukuh manakala minyak berhenti seketika daripada pengunduran semalam.

Niaga hadapan saham Eropah menunjukkan pembukaan lembap dengan niaga hadapan Eurostoxx 50 naik 0.15 peratus, niaga hadapan DAX Jerman naik 0.09 peratus dan niaga hadapan FTSE FFIc1 naik 0.30 peratus.

Indeks Asia Pasifik yang luas bekas Jepun pulih daripada kerugian awal kepada 0.07 peratus lebih tinggi pada sebelah petang.

Pemacu terbesar pemulihan ialah China, dengan penanda arasnya meningkat 0.43 peratus. Kerugian pada indeks penanda aras Hong Kong mengecil kepada 0.7 peratus.

Sokongan datang daripada subsektor hartanah, ketika langkah kerajaan baharu yang keluar lewat semalam untuk membantu industri yang bergelut membantu sentimen yang memberangsangkan.

Bank pusat China berkata lewat semalam ia akan menyediakan pinjaman sebanyak 200 bilion yuan (AS$28 bilion) kepada enam bank komersial untuk penyelesaian perumahan.

Bagaimanapun, keuntungan di China dihadkan oleh keadaan Covid-19 yang semakin buruk di negara itu.

Fakta China telah menunjukkan pergerakan jauh daripada sifar Covid adalah “sangat penting” tetapi ia telah tenggelam oleh kemunculan semula kes terbaru di Beijing, kata Ray Attrill, ketua strategi FX, National Australia Bank.

Ibu negara China itu memberi amaran semalam bahawa ia menghadapi ujian pandemik yang paling teruk, mencetuskan kebimbangan pelabur bahawa China mungkin terpaksa meneruskan sekatan pergerakan yang ketat dan mengeluarkan perintah tinggal di rumah di seluruh bandar.

Peningkatan kes di bandar-bandar perkilangan boleh menyebabkan gangguan rantaian bekalan, kata Redmond Wong, ahli strategi pasaran untuk Greater China di Saxo Markets di Hong Kong.

Penanda aras Nikkei purata Jepun meningkat 0.69 peratus, berikutan kelemahan yen berbanding dolar meningkatkan prospek pengeluar domestik.

Saham Australia meningkat 0.59 peratus, disokong oleh kekuatan dalam pelombong dan bank.

Dolar menghuraikan sebahagian daripada kenaikan semalaman yang kukuh hari ini selepas pelabur berpusu-pusu ke mata wang selamat berikutan peningkatan kes Covid-19 China, tetapi penganalisis di Bank Negara Australia mempersoalkan sama ada permintaan untuk dolar AS mampan.

“Bukti inflasi AS telah memuncak dan boleh jatuh dengan ketara pada 2023, bersama-sama dengan perkembangan China dan Eropah, meyakinkan kami kitaran susut nilai USD kini dalam kereta api,” kata mereka dalam nota hari ini.

Hasil Perbendaharaan AS merentasi kebanyakan tempoh matang meningkat hari ini di tengah-tengah jangkaan kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan selanjutnya, memandangkan pasaran menunggu minit Fed terkini yang akan dikeluarkan esok untuk memberikan penjelasan yang lebih jelas.

Penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun US10YT=RR meningkat lima mata asas.

Harga minyak meningkat hari ini, sehari selepas Arab Saudi menafikan laporan media bahawa ia sedang membincangkan peningkatan bekalan minyak dengan OPEC dan sekutunya.

Minyak mentah AS melanjutkan keuntungan daripada dagangan awal untuk meningkat 0.36 peratus kepada US$80.33 setong dan Brent berada pada US$87.88, naik 0.49 peratus.

Emas naik 0.3 peratus untuk diniagakan pada US$1,742.91 satu auns.

Tradingberjaya.com adalah laman Pendidikan Dalam Talian yang paling memahami keperluan anda. Anda boleh menikmati pelbagai pendidikan melalui Artikel, Video, dan kelas dalam talian dengan mentor yang berpengalaman dalam bidang mereka. Anda boleh mendapatkan semuanya secara PERCUMA di Tradingberjaya.com. Jom daftar akaun Tradesia Malaysia anda sekarang!